Читаймо разом з нами

 28 липня народився Володимир Винниченко

Володимир Винниченко мав інші погляді ніж більшість в Директорії й уряді, тому виїхав за кордон.

У 1920 р. Винниченко приїхав в Україну, але 23 вереся 1920 року востаннє залишив її, відмовившись від співробітництва в уряді радянської України. В еміграції він відійшов від політичної діяльності і повністю зосередився на літературній творчості.

Творчий доробок письменника налічує 23 томи. Його перу належать тритомна праця «Відродження нації», 14 романів, повісті, оповідання та п’єси. Дебютував Винниченко, як літератор, поемами «Повія» та оповіданням «Народний діяч». Твором же, який приніс йому визнання як критиків, так і звичайних читачів, стала повість «Сила і краса», пізніше перейменована на «Краса і сила».

У своїх творах Винниченко зображує різні типажі: наймитів, заробітчан, сільську голоту, інтелігенцію, солдатів, революціонерів, поміщиків, капіталістів, партійних діячів. Його перші оповідання є зразками соціальної прози, в яких гостро драматично відтворено контрасти тогочасної дійсності. З одного боку, бачимо трагізм простої людини, з іншого, зародження прогресивних демократичних настроїв, пробудження революційної сили.

Помер Володимир Винниченко 6 вересня 1951 р. у Франції.


Коментарі