ЄС на книжковій полиці: ФРАНЦІЯ

 (14 липня – День взяття Бастилії)

Книжки – ідеальна машина часу, вони дозволяють побувати у різних країнах, різних епохах, а деколи – і у різних світах. Все, що потрібно від нас – трохи часу і уважне читання. Сьогодні пропонуємо помандрувати у ФРАНЦІЮ.

Чому саме сьогодні?

14 липня Франція відзначає головне національне свято республіки – День взяття Бастилії.  

Взяття Бастилії вважається початком Великої французької революції. Офіційно свято було встановлено у 1880 році. З тих пір штурм фортеці вважається символом згоди та єднання французької нації, а День взяття Бастилії фактично є Днем незалежності країни.

Святкування та офіційні церемонії проводяться по всій території Франції. Найстаріший та найбільший парад Європи проводиться вранці 14 липня на Єлисейських Полях у Парижі у присутності Президента республіки, високопосадовців та зарубіжних гостей.

Французька література багата на літературних геніїв. В неймовірній кількості відомих французьких письменників допоможуть зорієнтуватися відомі сучасні українські особистості.

КНИГИ ЯКИХ ФРАНЦУЗЬКИХ АВТОРІВ РЕКОМЕНДУЮТЬ УКРАЇНЦЯМ

АНДРІЙ КУРКОВ – український письменник російського походження, журналіст, кіносценарист:

– Рекомендую романи «До побачення там, нагорі» П’єра Лєметра, «Життя: інструкція з експлуатації» Жоржа Перека, книжки Давіда Фоенкіноса та Патріка Модіано.

ЮРІЙ АНДРУХОВИЧ – український поет, прозаїк, перекладач, представник постмодернізму в літературі, есеїст:

– Цих імен і назв можуть бути десятки і сотні.  З французької літератури це Джонатан Літтел.

ТАРАС ЛЮТИЙ (народився в м. Ромни) – український філософ і письменник, автор наукових праць, присвячених проблемам історії філософії, філософської антропології:

– Оскільки я здебільшого читаю філософську літературу, то й мої рекомендації будуть відповідними. Серед французів – це Монталь, Фуко, Делбоз, Сартр, Камю, як не дивно, де Сад і Жене, Бодлер і Рембо, Арто. Цей перелік, звісно, може бути довжелезний.

ОЛЕСЯ ОСТРОВСЬКА-ЛЮТА – арт-менеджерка та кураторка сучасного мистецтва, директорка державного підприємства Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал»:

– З французької ж літератури мені досі надзвичайно актуальними видаються ніби вже класичні романи Альберта Камю, а найбільше «Чума».

ІРИНА СЛАВІНСЬКА – українська журналістка, ведуча, перекладачка, літературознавиця, громадська діячка та феміністка:

– Французька література – мій фах, тому радити щось «улюблене» складно. Думаю, точно варто читати класиків на кшталт Бальзака, Золя та Бодлера, а також стежити за прозовими новинками – це робити легше завдяки численним преміям. Особисто я щороку намагаюся якомога оперативніше прочитати книжку, що отримала Гонкурівську премію.

ВОЛОДИМИР ЄРМОЛЕНКО – український філософ, есеїст, перекладач, доктор політичних студій, кандидат філософських наук:

– Франзуцькі автори: Ромен Гарі «Обіцяння на світанку», Еміль Ажар «Життя попереду», Мішель Турньє «Вільшаний король», Ерк-Еммануель Шмітт «Оскар і рожева пані», Гюстав Флобер «Саламбо», Альберт Камю «Щоденники».

МАРІЙКА МОРОЗЕНКО – українська дитяча поетеса, літературна редакторка, філологиня, лауреатка багатьох літературних премій:

– А. де Сент-Екзюпері «Маленький принц». Можливо, гадає дехто, що у дитинстві цю книжку читати зарано. На мій погляд, сучасні діти – глибокі та дорослі настільки, що цілком зрозуміють підтексти цієї неймовірної розповіді. Зрозуміють і полюблять, як свого часу полюбила я.

СОЛОМІЯ ЗІНЧУК – редакторка-координаторка на телевізійному каналі «1+1 International»:

– Щодо дитячих книжок, то у мене було шестеро улюбленців у дитинстві: українські народні казки, легенди Криму, історії про Мумі-тролів Т. Янсон, «Пепі Довгапанчоха» А. Ліндгрен, казки Г. Х. Андерсена й казки Ш. Перро.

АНДРІЙ КОКОТЮХА – сучасний український письменник-белетрист, кіносценарист:

– Дитині треба читати взагалі. Якщо вона обрала книгу сама – ще краще! Не буває обов’язкових книг для прочитання! Це якась шкільна програма – це читать, це – не треба! Читання мусить бути такою ж потребою, як їжа. Для когось обов’язкова їжа – м’ясо, для когось – вегетеріанське. Але їдять усі. Я вважаю, що без … «Трьох мушкетерів» О. Дюма, … «Таємничого острова» Жуля Верна людина не проживе. Сучасні твори, автори яких не мають такої бази, приречені.

            Фонди найбільшої книгозбірні області відкриті для залюблених у книгу. Запрошуємо до читання.


Коментарі