20 липня — Міжнародний день шахів

 Шахи – одна з найстародавніших ігор, що існує вже багато століть. У шахи грають мільйони людей на всій планеті.

З 1966 року в усьому світі 20 липня відзначається як Міжнародний день шахів. Це справжнє свято як для любителів цієї гри, так і для професійних шахістів — майстрів цього спорту. В Україні 20 липня визнано Днем шахів відносно недавно — з 2011 року.

Історики відносять створення шахів до 570 року н.е. Країною, де їх винайшли, вважають Індію. В Україні шахи відомі з 9-10 століття.

Це одна з найпоширеніших спортивних ігор сучасності, яка поєднує в собі елементи мистецтва, науки і спорту. Гра, яка підкорила весь світ, і стала для своїх численних шанувальників справжнісіньким еталоном гнучкості та гостроти розуму, вміння мислити швидко й стратегічно.

Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби проти хвороби Альцгеймера та просто для покращення пам’яті. Навички гри в шахи також можуть допомогти у вирішенні складних завдань і продумування ідей. Більшість людей вважає, що гра в шахи – лише для володарів високого інтелекту. Частково це так і є, проте кожен бажаючий може самостійно сприяти підвищенню рівня свого інтелекту, освоївши цю гру і почавши грати в шахи. Під час гри активізуються обидві півкулі мозку, поліпшуються творчі здібності, концентрація, навички читання та критичне мислення.

У сьогоднішніх реаліях шахи навіть можуть допомогти Україні наблизити перемогу над ворогом. П’ятирічний шаховий вундеркінд із Вінниці Артем Кучер на благодійних шахових матчах збирає кошти на танк та бронежилет для ЗСУ.

Інформацію про цікаві факти та практичні поради як навчитися грати в шахи ви знайдете у фондах Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.


Коментарі