24 липня – День рівноапостольної Ольги, княгині Київської Русі

 Пропонуємо вашій увазі новинку у фондах Сумської ОУНБ – книгу українського вченого, фахівця з теорії історії держави і права Сергія Пєткова «Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави» про життєпис святої рівноапостольної княгині Ольги.

Ольга – одна з найяскравіших жінок Давньої Русі. Після смерті чоловіка вона взяла в свої руки кермо влади великою державою. Мудрість княгині Ольги виявилася і в тому, що вона прийняла християнську віру й саме цим створила широкий шлях до християнізації нашої держави, значно підняла свій авторитет і своєї держави в очах Візантії та християнських володарів Західної Європи. Її хрещення зміцнило міжнародне становище Київської Русі. Адже сам візантійський імператор Костянтин став її хрещеним батьком.

Після приборкання древлян княгиня Ольга близько 20 років правила без всяких воєн. Це рекорд не тільки для жінки, але і для будь-якого давньоруського правителя.

Основні відомості про життя Ольги визнані достовірними, містяться в літописі «Повість минулих літ». Вона була канонізована у лику рівноапостольної в 1547 році з визначенням дня пам'яті 24 липня. Свята княгиня Ольга вважається покровителькою матерів, які мають синів, вдів та новонавернених християн.

 

Коментарі