Незламна і єдина будь навіки, Україно!


День Незалежності України – відзначається щороку 24 серпня на честь ухвалення Верховною Радою УРСР у 1991 році Акту проголошення незалежності України. Саме ця дата вважається датою відновлення незалежної держави Україна.

Бібліотечні працівники продовжують цикл публікацій до свята з популяризації видань, що розраховані на широке коло читачів, з якими варто ознайомитись.

До своєї незалежності наша країна йшла довгим шляхом. В її становленні брало участь багато відомих особистостей. Одними з таких є Василь Новоринський та Василь Стус. Вони пройшли нелегкий шлях національно-визвольної боротьби. Їх життя – яскравий приклад людської незламності і непохитності громадської постави.

Василь Новоринський мав зв’язки і співпрацю з ОУН і УПА, за це був заарештований. Писав вірші та гострі публіцистичні статті, присвячуючи їх Україні, її народові, вболіваючі за кращу долю майбутніх поколінь.

Василь Стус – один з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття. В Україні його не друкували, а публікували вірші лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою двічі приводили Стуса на лаву підсудних.

Ці постаті залишаться в пам’яті вдячних українців єдиної, вільної, соборної і незалежної держави України.

Для ознайомлення з виданнями про письменників запрошуємо до відділу обслуговування користувачів (зала № 307).

Новоринський В. На грані вічного болю: Галичина – Донбас. Два полюси у боротьбі за українську незалежність. – Київ : КЛІО, 2018. – 304 с.

Справа Василя Стуса : зб. док. з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. – Харків : Віват, 2019. – 688 с.

 

Коментарі