Сергій Жадан від Українського Інституту Книги!

Сергій Жадан – багатогранний митець та знавець української культури, який пише глибокі й водночас сміливі тексти, грає рок-н-рол, перекладає класиків та «проклятих» поетів, чудово знається на сучасному українському мистецтві, постійно експерементує у колабораціях, обожнює театр, навіть малює, а ще хоче себе клонувати, адже йому катастрофічно не вистачає часу для втілення усіх творчих ідей та задумів.

Людина з активною життєвою позицією. Сергій Жадан завжди не просто перебуває в епіцентрі події, а й оцінює їх, пояснює, описує глибоко – від соціальних явищ до історичних зломів.
З першого дня війни він перебуває в рідному Харкові, де активно волонтерить.
 
Відділ абонементу (зала207) отримав від Українського інституту книги твори знаного українського митця:

Вишиваний. Король України [Текст] / Сергій Жадан. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2020. – 112 с.
 
На замовлення Почесного консула Республіки Австрія в Харкові Всеволода Кожемяка, видавництво «Меридіан Черновіц» опублікувало лібрето опери «Вишиваний. Король України» українського письменника Сергія Жадана.

Опера присвячена постаті ерцгерцога Вільгельма фон Габсбург-Лотаринзького, відомого як Василь Вишиваний ― українського військового діяча, політика, дипломата, поета, який був неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії. У 1947 році у Відні був викрадений радянською секретною службою СМЕРШ, згодом перевезений до Києва, де 1948 року помер у Лук’янівській в’язниці.

Псалом авіації [Текст] / Сергій Жадан. – Чернівці : Видавець Померанцев Святослав на замовлення Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz, 2021. – 160 с.

Ці вірші написані впродовж 2020 року. Місце, де вони писалися, лежить на пагорбах. Це означало присутність широкої лінії горизонту й великої кількості повітря. А ще там було багато дерев і птахів, були балки, водойми і рівне, віддалене дихання міста за обрієм. Зміна оптики так чи інакше призводить до зміни письма. Ось про це переважно і книжка: про те, як нас формують ландшафти, як дерева додають нам вертикалі, а озера — глибини, як весняна зелень вчить нас оптимізму, а літні ріки — щедрості. Нехитре знання, що допомагає цінувати кожен почутий зранку голос.


Коментарі