Україна - ЄС: реалії співробітництва

Європейський Союз представляє 28 країн, які об'єдналися на основі спільних людських і демократичних цінностей для досягнення стабільності, миру та процвітання.

Членом Союзу має право стати будь-яка європейська держава, що дотримується демократичних принципів суспільного устрою: «принципи свободи, демократії, дотримання прав людини і основних свобод, а також принцип правової держави» (ст. 6, ст. 49 Договору про Європейський Союз). Для вступу до складу Європейського Союзу необхідна, крім того, наявність в країні досить високого рівня економічного розвитку, порівнянного з середніми показниками ЄС, і здійснення правової реформи з тим, аби завчасно привести внутрішнє законодавство держави-кандидата у відповідність з нормами права.

Перша Угода про партнерство та співробітництво між Україною та ЄС була підписана у 1994 році і набула чинності у 1998-му. Саме вона стала основою прийнятого у лютому 2005 року Плану дій ЄС - Україна, який покликаний сприяти наближенню України до ЄС. У 2014 році Україна та Євросоюз підписали угоду про асоціацію. Політичну частину угоди сторони підписали 21 березня 2014 року, економічну - 27 червня 2014 року.

У 2022 році Єврокомісія рекомендувала визнати Україну кандидатом на вступ до ЄС, але запропонувала умови, які треба буде виконати. При цьому виконати їх треба після отримання статусу кандидата.

Перша умова – впровадження процедури відбору суддів Конституційного суду, другою умовою є завершення перевірки кандидатів до Вищої ради юстиції та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Ще два завдання стосуються боротьби з корупцією. Ідеться про завершення призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, проведення конкурсу на директора Національного антикорупційного бюро, а також обвинувачення та вироки корупціонерам. Крім того, слід привести у відповідність до міжнародних стандартів законодавство з відмивання грошей, а також ухвалити стратегічний план реформування правоохоронного сектора.

П'яте і шосте завдання пов'язані з деолігархізацією. А саме, впровадити антиолігархічний закон у відповідності до думки Венеціанської комісії. Також від України очікують затвердження нового закону щодо медіа, який би відповідав нормам ЄС.

Сьома умова – впровадити рекомендації Венеціанської комісії, які стосуються національних меншин. Мається на увазі закон «Про освіту» від 2017 року, який став причиною конфлікту між Будапештом і Києвом.

У квітні 2022 року Україна заповнила опитувальник щодо вступу до Європейського союзу і тепер очікує на прискорену процедуру вступу в ЄС.

Наприкінці 2022 року Єврокомісія підготує висновки та оцінку того, наскільки ефективно Україна впоралася з реалізацією рекомендацій.


Коментарі