Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

 

Щорічно 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, який був запровадженний у 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Ця дата пов’язана із днем народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, який спільно з професором Джоном Маклеодом відкрив гормон інсулін. Винахід інсуліну безумовно став найважливішою подією в історії лікування цукрового діабету: це перше терапевтичне рішення, з яким лікарі змогли подовжити життя пацієнтів.

Цукровий діабет – розповсюджене захворювання ендокринної системи, викликане порушенням синтезу інсуліну та основною ознакою якого є стійке підвищення рівня цукру крові в крові. Може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя.

Розрізняють цукровий діабет 1 типу чи інсулінозалежний і цукровий діабет 2 типу чи інсулінонезалежний.

Інсулін – це гормон, що виробляється підшлунковою залозою. Завдяки йому організм може використовувати глюкозу для отримання енергії та допомагає збалансувати рівень глюкози в крові.

Як захиститись від цукрового діабету:
Правильно харчуйтесь! Споживайте їжу з низьким вмістом жиру. Включіть в раціон більше свіжих овочів та фруктів;
Не створюйте великі навантаження на підшлункову залозу. Харчуйтесь маленькими порціями;
Зменшіть кількість цукру та солі в своєму раціоні;
Слідкуйте за вагою тіла;
Займайтесь фізичними навантаженнями;
Стежте за рівнем глюкози у крові;
Відмовтесь від шкідливих звичок.

Відділ медичної літератури пропонує читачам підбірку книг про діабет, серед яких «Навчальний посібник з дитячої ендокринології», «Діабетичні нейропатії» та інші.

Ласкаво просимо! Будьте обізнані і здорові!

Коментарі