20 ЛИСТОПАДА – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДИТИНИ


Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини, яка визначила, що дітям для повноцінного розвитку і щасливого життя необхідно рости в сім’ї, в атмосфері взаєморозуміння і любові.

Конвенція ООН про права дитини – це угода між країнами. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. В Україні вона набула чинності 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства.

Всесвітній день дітей нагадує про те, що незважаючи на будь-який вік, дитина вже є особистістю зі своїми правами та потребами в їх реалізації, і має право на захист від жорстокого поводження та насильства. Кожна дитина потребує дорослу опіку й увагу, турботу, любов, захист і постійну підтримку. Від того, яким здоровим та радісним буде дитинство, залежить усе подальше життя, а відтак і майбутнє країни.

Пропонуємо добірку книг для батьків, які хочуть виховати фізично, психічно і духовно здорову дитину.

Башкірова Н. Чекаємо дитину: рекомендації, підказки, поради. – Тернопіль, 2008. – 126 с.

Відома психологиня розповідає про важливі проблеми підготовки до материнства. Правильна поведінка під час вагітності – запорука появи на світ здорової, міцної, красивої дитини.

Корчак Я. Як любити дитину. – Харків, 2016. – 207 с.

Дуже часто любов до дитини тісно пов’язана з егоїзмом батьків, які не усвідомлюють, що дитина – це особистість, яка заслуговує на повагу та не належить нікому. Той, хто виховує дитину, повинен її любити. Проте цьому ще треба навчитися.

Голобородько М., Сітенко О. Батькам про дітей. – Харків, 2013. – 271 с.

Автори приділяють увагу ролі сім’ї, колективу, держави й суспільства у створенні умов для просвіти й навчання дітей здоровому способу життя, реалізації потенціалу особистісного розвитку дітей.

Бикова А. Як подружити дітей з емоціями. Поради «лінивої мами». – Київ, 0018. – 128 с.

Книга-тренінг для батьків та дітей познайомить із людськими реакціями на різні ситуації, що трапляються в житті, навчить малювати свої відчуття різними барвами, допоможе позбутися тих емоцій, які завдають прикрощів.

Максименко Д. Ігри та ігрові завдання для дітей раннього віку з обмеженими можливостями здоров’я. Практична психологія. – Київ, 2018. – 120 с.

Книга містить систему ігор та ігрових завдань, які дозволяють спілкуватися з дітьми з обмеженими можливостями здоров’я, формують позитивну взаємодію з дорослими та іншими дітьми, сприяють становленню важливих особистісних якостей.

З книгами можна ознайомитися у відділі абонементу для юнацтва (зала № 301).

#психологія_виховання_дітей

#як_любити_дітей

#лінива_мама


 

Коментарі