Народились в Україні: Йозеф Рот



«Йозеф Рот пише так, що навіть робиться аж трохи лячно. Знову і знову запитуєш себе: як можна аж так добре писати впродовж стількох романів? Клас і статус цього письменника дедалі більше увиразнюється з плином часу...» (Юрко Прохасько).

Культовий письменник галицької інтелігенції, більшість творів якого екранізовано.

Один із найвидатніших австрійських письменників ХХ століття, чиї твори не тільки увійшли до скарбниці світової літератури, а й включено до шкільної програми Австрії, народився у галицьких Бродах. Серед письменників він належить до найбільш оригінальних, а його книги, перекладені багатьма мовами, відображають світ, мало відомий читачам Франції, Америки, Англії та Скандинавії 30-х років ХХ століття, – втрачений світ єврейських спільнот (штетлів) Галичини та Східної Європи.

Нацистам вдалося ненадовго викреслити Йозефа Рота з європейської пам’яті, паливши його твори разом з творами інших письменників. У післявоєнні роки його роботи збирали звідусіль – з газет, журналів і дивом уцілілих передвоєнних книг. Ім'я Рота повернулося читачам Європи, письменник швидко посів місце серед видатних німецьких письменників 20-го сторіччя.

Українською мовою перекладено більше половини текстів Рота.

«Рот не намагався… змінити світ, він лише прагнув обрати точку рівноваги, яка дозволила б почуватися самим собою» (Юрій Бедрик).

Коментарі