Людина відповідальна - це...

«Відповідальність є проба мужності людини»
Нельсон Р.

Чи ти відповідальний? Яка людина відповідальна? Що значить бути відповідальним? Чи обов’язково треба бути відповідальним? На ці питання у жовтні відповідали користувачі відділу абонементу для юнацтва.

Сучасні діти дуже розвинуті, вони цікавляться всім, що відбувається поруч та хочуть бути в курсі всіх подій, проте батьки не завжди знають, як правильно відповісти на вже зовсім не дитячі питання. Вирішити цю проблему допоможуть книги, адже читаючи їх, ви не тільки зможете дати правильну відповідь своїй дитині зрозумілою для неї мовою, але й дізнаєтесь багато нової та корисної інформації.

Представлені дитячі книги – це чудовий привід зібратись ввечері разом всією сім’єю, прочитати кілька глав, дискутувати на серйозні теми, стати ще ближче до своєї дитини та постійно допомагати їй розвиватися.

«Я і Конституція». Лариса Денисенко, одна із авторів даного видання, про книгу і відповідальність:

«Конституція – це про відповідальність і повагу до себе. Коли людина поважає себе, вона не зневажає інших людей. Демонстрація зневаги – неприпустима. Це не можуть робити ані дорослі, ані діти одне щодо одного. Дитина чудово усвідомлює, що таке несправедливість. Конституція також може дати зрозуміти дитині, що з нею не так поводяться – як вдома, так і в школі. Вона допомагає зрозуміти свої права».

Як стати відповідальним мешканцем міста допоможе книга Ірини Озимок «У міста є я!». У кожному розділі йдеться про поширені проблеми: запаркована машина на тротуарі, викинуте в парку сміття, байдужість людей, які проходять повз безхатченків, жахливі реклами на фасадах історичних будівель. Читайте цю книгу разом і обговорюйте ситуації.

«Ти назавжди береш на себе відповідальність за того, кого приручив» – слова із твору А. Сент-Екзюпері «Маленький принц». У найвідомішому творі автора йдеться про найважливішу проблему – відповідальність людини за свої вчинки, слова, думки.

Важливо давати дітям можливість демонструвати, що вони несуть відповідальність за свої дії, навчання, домашні обов’язки та стосунки. Про це і трохи більше в книзі «Усміхаки» – це легка і цікава, гарно ілюстрована книжка-порадник, у якій можна знайти геть усе, що варто знати про песиків, – від годування й вигулювання до того, як реагувати на подерті цуценятами шпалери, і налаштовує маленьких читачів брати відповідальність за домашніх улюбленців.

А до чого може привести безвідповідальне сставлення читайте в книзі Л. Погребняк «Еврика. Я знаю що робити».

А що ж думають наші користувачі з цього приводу. Відповідали всі: і дорослі, і малі.

Людина відповідальна – це людина чесна, рішуча, дисциплінована, вольова, надійна, чемна, віддана справі, ділова, дотримується слова та бере відповідальність на себе, має силу волі, щоб доводити справу до кінця. А також виправляє свої помилки, відповідає за свої вчинки, наполеглива, обов’язкова, повинна бути прикладом і бути вільною.

Коментарі