До всесвітнього дня продовольчої безпеки


У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією проголосила 7 червня Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, вироблення якісних продуктів та покращення здоров'я людини.

У кожній державі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. Наша країна, в тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки. В Україні вони визначаються Законом України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, в рамках функцій та компетенцій Державної Служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Історія розвитку стратегії харчової безпеки почалась понад 50 років тому з визнаного людством CODEX ALIMENTARIUS (Кодекс Аліментаріус) – збірника міжнародно схвалених і поданих в однаковому вигляді стандартів на харчові продукти. До сих пір це – альфа та омега будь-якого документу стосовно безпечності харчових продуктів. Але за цей час були розроблені численні визнані на міжнародному рівні стандарти, загальні та галузеві, яких дотримується більшість харчових виробників у світі, в тому числі, й в Україні.

Шановні користувачі бібліотеки! У відділі документів з економічних і технічних наук зосереджена література з питань безпеки харчових продуктів, збалансованого, повноцінного харчування, системи технологій харчових виробництв.

Ласкаво просимо вас до відділу на ознайомлення!

Коментарі