Крапля надії


П’ятдесят восьма сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, з метою сприяння добровільному і безкоштовному донорству крові, прийняла у 2005 році резолюцію про заснування Всесвітнього дня донора крові, який відзначається щороку 14 червня. Дата обрана невипадково - у цей день народився визначний австрійський вчений-імунолог, інфекціоніст Карл Ландштейнер, який на початку 20 століття відкрив три групи крові. Пізніше його співробітники винайшли четверту групу.

В Україні служба крові діє понад 100 років. Одне з перших зареєстрованих успішних переливань крові було проведено у 1922 році доцентом Е. Ю. Крамаренком на базі хірургічної клініки медичного факультету Одеського університету.

Нині основним завданням трансфузіології є організація заготівлі донорської крові та її компонентів.

В нашій країні донором крові може стати здорова людина від 18 років та вагою від 50 кг. Якщо ви приймаєте ліки або маєте хронічні захворювання – це протипоказання для донорства. Перед донацією потрібно дотримуватися раціонального харчування, ні в якому разі не вживати алкоголь. Порушення у харчуванні призведуть до зміни якості крові та її компонентів, а це ризик для життя реципієнта.

Одноразово донор може здати 450 мл крові. Здавати можна як цільну кров, так і її компоненти – наприклад, плазму.

Донорство корисне для людини, адже організм оновлюється. В свою чергу, це підтримка імунітету, профілактика серцево-судинних хвороб.

Під час активізації бойових дій в Україні, здача крові є однім з актуальних питань для наших воїнів. Запрошуємо долучитися до донорства!

Літературу про донорів та трансфузійну медицину ви знайдете у фондах Сумської ОУНБ.

 

 

Коментарі