Василь Назарович Каразін – видатний учений і просвітитель

Інформаційна публікація
(до Дня науки)

В Україні щорічно у третю суботу травня відзначається День науки. Мета цього свята – вшанування наукових традицій, досягнень учених, якими пишаються українці. Василь Назарович Каразін – видатний науковець, винахідник і громадський діяч, якому в цьому році виповнилося 250-років з дня народження – один з них.

Народився майбутній науковець у селі Кручик (тепер Богодухівський район Харківської області) у 1773 році. Здобував початкову освіту у приватних пансіонах Харкова та Кременчука. Був особисто знайомий з Григорієм Савичем Сковородою, твори якого вплинули на подальше формування його світогляду.

Василь Назарович – відомий просвітник, засновник Харківського університету, ініціатор створення одного з перших у Європі Міністерства народної освіти.

В. Н. Каразін цікавився гуманітарними науками, мовою та історією України, був членом багатьох природничо-наукових товариств. Йому належить велика роль у розповсюдженні прогресивних ідей в нашій країні.

Василь Назарович залишив після себе ґрунтовні праці в різних галузях знань, але особливо цінними були його відкриття та винаходи в сфері харчової промисловості, метеорології, органічної і неорганічної хімії. Він першим запропонував створення мережі метеорологічних станцій по всій державі. До числа найбільш важливих відкриттів та винаходів видатного вченого відносяться такі як: водяне опалення, суха перегонка деревини, паровий сушильний апарат, спосіб консервування продуктів, метод отримання селітри. Йому належить близько 60 наукових праць.

Крім цього, Каразін В.Н. підтримував тісні зв’язки з О. О. Паліциним, листувався з ним, провідував його у Попівці, яка на той час була культурно-мистецьким центром не тільки Слобожанщини, а й всієї держави.

Але головною заслугою Василя Назаровича, безумовно, є відкриття Харківського університету – першого на Лівобережній Україні, який став центром українського національно-культурного відродження. Просвітник не лише переконав уряд у доцільності такого кроку, а й провів надзвичайно велику роботу з підготовки громадської думки, збору коштів, необхідних для відкриття університету.

Харківський національний університет з 1999 року носить його ім'я, а з 2010 року вручається медаль імені Василя Назаровича Каразіна – головна нагорода університету. На всіх етапах існування цього закладу вищої освіти ім’я Каразіна в ньому було завжди оточене пошаною та повагою.

Василь Назарович, крім університету, відкрив Філотехнічне товариство, що так багато зробило для розвитку науки, техніки і промисловості в Україні.

Пам’ятники В.Н. Каразіну встановлено в місті Харкові та в його рідному селі Кручик. Харківський пам'ятник зводився на кошти, зібрані городянами. Монумент був встановлений 1905 року до сторіччя відкриття університету.

Коментарі