STEM-ПРОЄКТИ: ВІД ІДЕЇ ДО ВТІЛЕННЯ

Сучасна освіта знаходиться на шляху великих змін. Життя вимагає впровадження найсучасніших технологій та зумовлює потребу в досвідчених спеціалістах нового покоління.

Цим вимогам відповідає STEM-освіта, основою якої є інтеграція природничих наук (Science) в технології (Technoloqy), інженерну творчість (Enqineerinq) і математику (Mathematics) і в навчальних програмах якої посилений природничо-науковий компонент з’єднаний з інноваційними технологіями, інженерією і математикою.

З’являться нові професії, які будуть пов’язані з технологією і високотехнологічним виробництвом на стику з природничими науками. Це фахівці для сфери біо- і нанотехнологій, штучного інтелекту, повторного використання ресурсів (ресайклінгу), вертикального землеробства і т.п.: наприклад, генетик тварин і рослин, IT- розробник, інженер-електрик, інженер-дизайнер, фінансовий аналітик, аналітик з кліматичних змін та ін.

Головним завданням нової освіти є реалізація STEM-проєктів, започаткована у світі. STEM-проєкти допомагають вивчати предмети в комплексі, вирішувати на практиці задачі з реального життя. Результатами дослідницької пошукової роботи, наприклад, може бути сконструйований робот-пилосос, система «розумний будинок», система автоматизації вуличного та кімнатного освітлення, сонячна міні-електростанція для підзарядки мобільних телефонів, квадрокоптер, «розумна » термосумка для походів, робот, що стежитиме за чистотою шкільної дошки. Уява та творче мислення – ключові при вирішенні поставлених завдань.

Перегляд літератури «STEM-проєкти: від ідеї до втілення», розгорнутий у відділі економічних, технічних та аграрних наук (зал №304), познайомить із STEM-освітою і напрямками реалізації STEM-проєктів, стане в нагоді молоді при виборі майбутньої професії і підприємцям у визначенні майбутніх проєктів.



Коментарі