Літературні жанри. Антиутопія


Антиутопія – це особливий жанр літератури, в якому описується безрадісне майбутнє людства. Іншими словами, світ, де все погано. У ньому страждає екологія, люди, панує диктатура і майже завжди йдуть війни або трапляються катастрофи.

За допомогою цього жанру письменники намагалися переосмислити дійсність та показати, до чого можуть привести людські вади та абсурдність деяких рішень.

Термін "антиутопія" вперше промовив британський філософ Джон Стюарт Мілль, коли виступав із промовою в парламенті у 1868 році. Каталізатором розквіту жанру послужила Перша світова війна, революційні перетворення та наукові відкриття на той час. Світ раптово став хитким, тендітним і незрозумілим. Тоді автори вирішили зобразити катастрофічні наслідки, які можуть привести до спроби побудувати ідеальне суспільство.

До жанру зверталися письменники з різних країн. Роман "1984" Джорджа Орвелла надихнув багатьох письменників на створення своїх антиутопій. Так з'явилися "Прекрасний новий світ" Олдоса Гакслі, "451 градус за фаренгейтом" Рея Бредбері та інші.

З прикладами антиутопій ви можете ознайомитись у відділі абонементу Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Коментарі