Новинки від Українського інституту книги. Ніколя Матьє «Діти їхні».

За цей роман Ніколя Матьє отримав Гонкурівську премію 2018 року.

Матьє запозичив назву зі Старого Заповіту: «Про деяких же з них згадки немає: вони зникнули, наче б не жили ніколи, а й були вони так, мов ніколи не було їх, — а з ними разом і діти їхні». А починається все із старозавітної Книги Сираха «Похвала предкам» словами: «Та й славних мужів похвалімо — батьків наших за родами». «А з ними разом і діти їхні» — ось суть назви роману Ніколя Матьє, він про батьків і дітей, про те, як трагічно зв’язані й зумовлені їхні долі.
 
…Невеличке провінційне містечко на сході Франції, в краю шахтарів і металургів, переживає свої «лихі дев’яності», ознаменовані відходом індустріальної епохи. Це місто спрацьованих батьків та їхніх дітей, які намагаються урвати собі місце в новому житті.
 
Занедбані фабричні стіни, спальні райони, прокурені кафешки, вечірки, багато алкоголю, наркотиків та сексу — ось атмосфера, в якій дорослішають герої цього роману. Кожна сторінка — гімн вічним літнім канікулам. Спека, мотоцикли, гаряче шосе, і ти такий молодий і безсмертний. Чотирнадцятилітній Антоні, як ніхто інший, гостро проживає свою причетність до цього місця — як і потребу вирвати коріння та поїхати з рідного міста.



Коментарі