МУЗИКА З БІБЛІОТЕКИ РОЗУМОВСЬКИХ


У липні нотно-музичний фонд відділу мистецтв поповнився рідкісними нотними виданнями.

Методично-репертуарна збірка є продовженням роботи з опрацюванням нотного зібрання родини Розумовських, що належить до унікальної колекції нот композиторів др. Пол. ХУІІІ-поч. ХІХ ст. – маловідомих, а частково і зовсім невідомих в Україні, Європі, світі.

Автор збірки Наталія Свириденко – народна артистка України, професор кафедри інструментально-виконавської майстерності Інституту мистецтв Київського університету ім. Б. Грінчека, кандидат мистецтвознавства, фахівець з експертизи музичних інструментів Національної опери України.

У зв’язку із загальним процесом відродження старовинної музики в Україні середини ХХ ст., у неї виник інтерес і до іншої невідомої музики, в т. ч. і до нот з бібліотеки Розумовських. Музичні твори І. А. Бенди, Л. Кожелуга стали відкриттям у 90-х рр. ХХ ст. для слухачів концертів.

Київська музикознавиця передала в дарунок відділу мистецтв Сумської ОУНБ свої методично-репертуарні збірки, видані у 2023 році.

Про ноти Розумовських, що зберігаються у відділі музичних фондів Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського давно відомо постійним відвідувачам бібліотеки. Родинне зібрання складається з 1682 одиниць збереження, у т.ч. – 356 рукописів. Старовинні шкіряні обкладинки із золотим тисненням, картонні палітурки з рідкісними візерунками, гравіровані титульні аркуші викликають поважне здивування. Прізвища авторів, у багатьох випадках, були мало або зовсім невідомими, а самі твори що зачасту записані у старовинних музичних ключах– потребують для відтворення чимало зусиль. Авторами вагомої частини творів у колекції Розумовських є чеські композитори. Представлений нотний матеріал викликав інтерес до історії роду Розумовських, до епохи, коли комплектувалося зібрання, до творів великих, але маловідомих в Україні композиторів та історії інструментів, для яких твори призначалися.

У І частині збірки автор вважає за доцільне повторення деяких частин тексту з видання «Музика від Розумовських» – Іржи Антонін Бенда: час та проблеми стилю, Шість сонат для чембало Георга Бенди та оригінальний нотний текст. Новими частинами є Передмова, Інструментарій та Редакція нотного тексту з вказівками артикуляції, динаміки та педалізації, що дає можливість відтворити нотний текст не тільки на клавесині, а й на фортепіано, тим самим надавши йому нове життя у сучасному просторі.

ІІ частина збірки містить твори Леопольда Кожелуга, який був наприкінці ХУІІІ-поч. ХІХ ст. найвідомішим композитором у Відні і Австрії, але скоро був забутим. Знайомство з його творчістю відкриває для сучасного виконавця та слухача невідомий нам світ, у сяйві якого формувалася Віденська класична школа.

У ІІІ частині збірки надруковані 12 італійських арієт П. Метастазіо у супроводі партії клавіру Л. Кожелуга, які є перлиною світової музичної спадщини, рукописних примірників яких тепер існує лише декілька, а друкованих видань не існує.



 

Видані твори можуть поповнити репертуар фахових дисциплін: «Концертмейстерський клас» та «Сольний спів».

Щиро вдячні Наталії Сергіївні Свириденко за поповнення нотно-музичного фонду бібліотеки такими рідкісними та цінними екземплярами.

Коментарі