ВІКІПЕДІЯ ДЛЯ ОСВІТЯН І НЕ ТІЛЬКИ…


Важко знайти сучасну людину, яка б не зверталася до Вікіпедії – найбільшої у світі онлайн-енциклопедії, яка налічує 329 мовних розділів. Український розділ Вікіпедії існує з 2004 року, за кількістю статей він зараз перебуває на 16-му місці серед інших мовних розділів.

Розвитком Вікіпедії в Україні опікується громадська організація «Вікімедіа Україна». Серед інших проєктів, ця організація займається втіленням Освітньої програми – інтеграції Вікіпедії в навчальний процес у середній та вищий школі, проводить тренінги для вчителів і студентів, видає довідкові матеріали та підтримує навчальні заклади, які використовують вікіпроєкти в навчанні.

Нещодавно відділ мистецтв Сумської ОУНБ, співробітники якого вже другий рік поспіль займаються волонтерською роботою у Вікіпедії, отримав навчально-методичний посібник «Використання Вікіпедії та сестринських вікіпроєктів в освітньому просторі». Автори цього видання – українські педагоги, які діляться досвідом використання інтерактивних технологій навчання із використанням вікіпроєктів, проведення вікіуроків для учнів 6-11 класів.

Посібник стане в нагоді не тільки освітянам, а й вікіпедистам-початківцям, які прагнуть сприяти розвитку україномовного розділу Вікіпедії. Це захоплива, цікава і корисна робота, долучитися до якої може кожен охочий.

Співробітники відділу мистецтв з радістю поділяться з новачками своїм досвідом, допоможуть у пошуку авторитетних джерел з питань культури, їх бібліографічного опису, оформленні статті.

Долучайтеся до створення та покращення статей про Україну, нашу історію, героїчне сьогодення, самобутню культуру, славних земляків!


Коментарі