Народились в Україні: Шолом-Алейхем

 «Коли я писав свої вірші, то «Кобзар», Шевченкову пісню пісень, скрізь шукав і не міг знайти. Я ладен був віддати за нього все, що завгодно, скільки завгодно. І ось тепер бачу, що не прогадав би, якби заплатив найвищу ціну бодай за одну його «Катерину» (Шолом-Алейхем).




«Шолом алейхем» – «Мир вам!»: традиційне єврейське привітання, яким обмінюються при зустрічі. Саме такий псевдонім вибрав собі Соломон Наумович Рабинович, письменник, який своїми творами намагався внести у драматичний світ мир, світло, добро і надію. «Хіба міг би він сміятися, жартувати, втішатись і втішати, коли б не ніс у своєму серці невичерпної людської надії і не роздавав її щедро й дружелюбно людям» (Микола Бажан).

Життя і творчий шлях Шолом-Алейхема тісно пов’язані з багатьма містами України – він народився в Україні і більшу частину свого життя провів тут: Переяслав, Вороньків, Софійка, Лубни, Біла Церква, Київ, Боярка, Бердичів, Одеса, Львів. Часом він надавав цим містам і містечкам умовні назви: Київ – Єгупець, Боярка – Бойберик, Одеса – Чорноморськ, Вороньків – Касрилівка. Українські міста та їхнє населення у творах Шолом-Алейхема не тільки відіграють роль декорацій, на фоні яких розгортається драма єврейської громади, але й передають неповторну атмосферу того часу, описану майстерною рукою очевидця. 

Твори «Тев'є-молочник» і «Дачна кабала», які були перекладені багатьма мовами світу, описують Боярку як Бойберік і, завдяки своїм сюжетам, прославляють невелике містечко чи не на весь світ. Роман «Блукаючі Зірки», згодом неодноразово екранізований, починається словами: «У Львові віддавна існував єврейський театр…». Запам’ятовується доброзичливість мешканців Вороньків (у творі – Касрилівка) зі щемливого оповідання «Хлопчик Мотл». Але улюбленим містом Шолом-Алейхема був Київ. Закинутий непростою долею до Нью-Йорку, він думками линув саме сюди, адже саме Київ залишився для письменника уособленням батьківщини. Передсмертними його словами були: «Заберіть мене додому, поховайте на київському цвинтарі».

Але здійснитися цьому так і не судилося. Він похований на єврейському цвинтарі Маунт-Кармел у Нью-Йорку.

В Україні пам’ять Шолом-Алейхема вшановують у багатьох містах, створюючи музеї, встановлюючи пам’ятники та меморіальні дошки, називаючи вулиці ім’ям знаного письменника.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 лютого 2009 року заснована премія імені Шолом-Алейхема, яка присуджується щорічно у березні до його дня народження письменникам, перекладачам, сценаристам, драматургам за кращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів та сприяють поширенню позитивного іміджу України у світі. У 2023 році лавреаткою стала Софія Андрухович за роман «Амадока».

«Шолом-Алейхем залишив нам у спадок любов і сміх – любов до простих людей і сміх перед обличчям негараздів. А це багатий спадок» (Бел Кауфман, онука письменника, авторка книги «Вгору сходами, що ведуть униз»).


Коментарі