ПРОДОВОЛЬСТВО ЯК ЗБРОЯ МИРУ І ДОСТАТКУ

(до Всесвітнього дня продовольства)

За оцінкою ООН близько 1,7 мільярда людей чекає бідність та голод через порушення функціонування продовольчої системи. Світовий голод, який з часів другої світової війни був тихим, загострився в зв’язку з нестабільною безпековою ситуацією та наростаючою зміною клімату на Зем.лі.

До війни Україна постачала на світовий ринок близько 45 млн. тонн зерна на рік. Блокуванням українських портів та мінуванням суднохідних шляхів росія обмежує експорт зернових культур з України. Крім того, рф намагається зірвати посівні та збиральні роботи, знищуючи сільськогосподарську техніку, елеватори, енергетичну інфраструктуру, зібраний урожай. Локальний дефіцит продуктів харчування українців у деяких зонах теж спричинений неможливістю стабільно постачати продовольство через бойові дії в них.

Водночас український аграрний сектор продемонстрував високу стійкість та адаптивність до ризиків воєнного часу. У проміжках між обстрілами фермери і господарі земельних ділянок невтомно і мужньо працюють на землі.

За таких умов стратегічного значення набуває збереження ефективності ланцюга виробництва – переробки – зберігання – постачання населенню продуктів харчування та створення умов для самозабезпечення населення продуктами харчування, для розвитку городництва.

Зважаючи на гостру актуальність проблеми продовольчої безпеки у світі, та до Всесвітнього дня продовольства відділ економічних, технічних та аграрних наук організував перегляд літератури «Продовольство як зброя миру і достатку». Представлені видання підкреслюють значення сільськогосподарського виробництва, переробної і харчової промисловості для забезпечення продовольчої безпеки держави і світу та наповнення національного продовольчого ринку власними продуктами харчування.

Запрошуємо ознайомитись із переглядом до зали №304.

Коментарі