ЦІННЕ НАУКОВЕ ВИДАННЯ

Д



о уваги мистецтвознавців, музикознавців, дослідників української культури та широкого кола
поціновувачів музики!

Нещодавно відділ мистецтв отримав дуже цінне наукове видання – Є. В. Кожушко та Л. В. Івченко «НОТНЕ ВИДАВНИЦТВО ГЕНРІХА ЇНДРЖИШЕКА : 1902–1919», яке видане Національною Академією Наук України, Національною бібліотекою України ім. В. І. Вернадського та Інститутом книгознавства із серії «З ІСТОРІЇ МУЗИЧНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНИ».

У цьому дослідженні репрезентовано історію і нотну продукцію видавництва Генріха Їндржишека (1857–1924) – власника музичного магазину, майстерень з ремонту й виробництва музичних інструментів у Києві, засновника фірми грамзапису «ЕКСТРАФОН», активного політичного діяча, чеха за походженням.

На початку ХХ століття його київське нотне видавництво було другим за розміром та значенням нотовидавничим центром на теренах Південно-Західного краю. У той час Київ відігравав одну з провідних ролей у суспільно-політичному, економічному, науковому і культурному житті. Не виключенням була і музична культура, широко і розмаїто представлена у повсякденному житті різних верств населення, що давало поштовх для подальшого розвитку музичної освіти, концертної діяльності, домашнього музикування і, відповідно, поштовх для відкриття нових музичних магазинів, нотодрукарень і нотовидавництв. У цьому контексті постать ГЕНРІХА ЇНДРЖИШЕКА має велике значення для музичної культури України, де продавалася його продукція.

Більш розгорнуту інформацію про життєвий шлях і діяльність Г. ЇНДРЖИШЕКА можна знайти у численних розвідках вітчизняних та чеських вчених А. Железного, В. Щепакіна, Й. Сханільця, де вони публікують маловідомі фото та подають цікаву інформацію з чеських архівів.

Основним завданням запропонованого дослідження є реконструкція репертуару видавництва Г. ЇНДРЖИШЕКА. Книга складається з двох розділів і споряджена трьома покажчиками. У першому розділі 4 параграфи. Представлена в ньому біографічна інформація про видавця охоплює період від дитинства до організації ним нотного видавництва і вона є найменш дослідженою. Сподіваємось, що це допоможе зрозуміти як сільський хлопець із середньою освітою зміг стати видатним підприємцем і талановитим менеджером в індустріальному місті, хто йому допомагав і працював разом з ним. У 3-му і 4-му параграфах йдеться про особливості пошуку репертуару видавництва та характеризуються нотні видання, серії, реклама явна і завуальована.

У другому розділі «Репертуар видавництва» подано інформацію про наявні ноти Г. ЇНДРЖИШЕКА, що зберігаються у Національній бібліотеці України ім. В. І. Вернадського, а також про всі виявлені на цей час його нотні видання з інших бібліотек, приватних колекцій, Інтернет-ресурсів. Також здійснено спробу повної реконструкції репертуару нотної продукції видавництва, визначено історію появи окремих видань, які видавець перевидав, використовуючи поліграфічні форми, викуплені у своїх попередників. У коментарях до описів подано відомості про авторів музики, слів та про осіб, яким твори присвячено. Серед них є відомі і маловідомі постаті, класики музичної культури і початківці.
 
Дослідження проілюстровано близько 400 зображеннями. Більшість відомостей про продукцію Г. ЇНДРЖИШЕКА вводиться до наукового обігу вперше.

Це видання має цінність не тільки, як наукове дослідження, а й буде цікавим для всіх, хто вивчає історію чеської діаспори в Україні.

Коментарі