Журнал «Жінка» – часопис українського жіноцтва



Часопису «Жінка» – 100 років. В Україні небагато таких видань для жінок, які могли б похвалитися такою історією. І хоч би як називався журнал у різні часи він завжди писав і пише про те, що цікавить і хвилює звичайних українських жінок.

Періодичне видання було засновано у листопаді 1920 у Харкові як громадсько-політичний і літературний-художній часопис під назвою «Комунарка України», 1924 на основі селянського відділу створений окремий журнал «Селянка України», 1931– 41 – «Колгоспниця України». З 1946 року виходить у Києві під назвою «Радянська жінка», був органом Української республіканської ради професійних спілок і Спілки письменників України.

У радянський час, окрім статей про участь і досягнення радянських жінок у господарському, політичному, науковому і культурному житті, містив поради щодо виховання дітей, охорони здоров'я, домашнього побуту, моди тощо.

З 1991 року виходить під назвою «Жінка». Сучасний журнал порушує питання соціального і правового захисту жінок, гендерної рівності у суспільстві, висвітлює діяльність міжнародного жіночого руху, вміщує практичні поради щодо ведення домашнього господарства, з народної медицини, кулінарії, косметики, рукоділля (зокрема майстер-класи з макраме, вишивання, лозоплетіння). Значну увагу приділяє публікаціям на теми моралі, виховання дітей, громадської активності жінок, поваги до матері, відповідальності батьків перед дітьми й родиною, проблемі соціального сирітства. Пропагує відродження народних традицій виховання, друкує матеріали про незаслужено забутих діячів національної культури, науки, мистецтва. Пише про розумних, успішних і впевнених у собі жінок, котрі знаходять вихід у складних ситуаціях, знають чого прагнуть, а такі історії надихають і стимулюють.

У кожному номері розміщується безкоштовний додаток «Краса і затишок» (викройки, поради), узори для вишивання, схеми для плетіння.

Постійними рубриками журналу «Жінка» є: «Вічні цінності», «Витоки», «Дача», «Маємо право», «Смачного», «Сторінка для дітей», «Історії з життя», «Здоров’я», «Психологія», «Наші діти», «Сад на підвіконні», «Актуально», «Туристичні маршрути», «Скарбничка порад», «Неповторність вашої садиби», «Персона, «Постаті», «Вірування предків», «Очевидне-неймовірне». Тут можна знайти багато корисних порад: як відкрити власну справу, розпоряджатися фінансами, захищати свої права, як відрізняти факти від фейків, що чекає на світ і Україну після пандемії та багато іншого.

Найбільше вражає те, що колектив редакції прагне бути соголосним викликам часу і йому це вдається.

У відділі періодичних видань Сумської ОУНБ ви знайдете цей чудовий часопис за 20 років.



Коментарі