У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту


           У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту / авт.-упоряд. С. Глотов, А. Глотова, А. Воронова, Ю. Руденко, Д. Путята; худож.-оформлюач В. М. Карасик. – Харків : Фоліо, 2018. – 540 с. : іл. – (Хроніка)

«Ця книга є однією з перших спроб описати у хронологічному порядку та проаналізувати події, пов’язані з обороною міжнародного аеропорту «Луганськ» (ЛАП) у квітні-вересні 2014 року в ході російсько-української війни. Оскільки оборонці ЛАПу та прилеглих населених пунктів більшу частину часу знаходились у цілковитому оточенні, фактично – у тилу ворога, то інформації про цю ділянку фронту надходило дуже мало. За 146 днів оборони до аеропорту не зміг потрапити жоден журналіст. Для багатьох українців деталі цієї операції й досі невідомі».

Так починається книга, подарована Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці авторським колективом команди волонтерів, які зібрали спогади понад 140 учасників та очевидців подій – військових, волонтерів, місцевих мешканців, працівників міліції та аеропорту, медиків – та представили унікальні фотографії та картосхеми, що ілюструють військові операції, які відбувались навколо летовища і прилеглих населених пунктах.

Ми багато знаємо про героїчну оборону Донецького аеропорту і майже нічого про не менш героїчну оборону аеропорту Луганського, яка відбувалась ще в більш складних обставинах цілковитого оточення та неочікуваності вторгнення російських військових та техніки.

Без прикрас, без пафосу, без істерії, а виважено і компетентно, на високому аналітичному рівні подані коментарі та оцінка тих дуже складних і доленосних для нашої країни подій військовими дослідниками, офіцерами та експертами.

«Історія оборони Луганського аеропорту може багато чому навчити. Це історія про незламність духу у ворожому оточенні, про втрати і самопожертву, про самовідданість і взаємодопомогу армії та народу, якому вона служить».

Луганськ не було окуповано за один день. Важливість книги ще і в тому, що саме свідчення очевидців дають картину протистояння проросійським силам населення Луганщини, починаючи з подій, які передували окупації – зима 2013–весна 2014. Саме в цей час «…із середовища місцевих патріотично налаштованих активістів формувався потужний волонтерський рух… Деякі місцеві волонтери не тільки підтримували українських військових, які знаходились в оточенні, а й воювали разом з ними. Багато хто з цих людей пройшли полон, віддали власне життя або зникли безвісти. Пам’ять про подвиг простих людей ми вшановуємо поряд з пам’яттю про героїв, які віддали своє життя при обороні Луганського аеропорту і прилеглих населених пунктів».

А ми разом з авторами книги вшановуємо пам’ять кадрових військових, що віддали життя за рідну землю та тісно пов’язані долею з Сумщиною: наш земляк з Охтирки Бірюк Олег Миколайович, підполковник – загинув 20 серпня 2014 року, похований в Охтирці; Балог Василь Васильович, капітан, випускник Сумського артилерійського училища – загинув 30 липня 2014 року, похований в Ужгороді; Коворотний Сергій Володимирович, прапорщик – загинув 26 серпня 2014 року (орієнтовна дата), похований 12 вересня у Шостці.

«Пам’ятаймо подвиг наших захисників. І творимо нашу історію разом.

Слава Україні! Героям слава!»

Коментарі