Під сімейною парасолькою


Щорічно 8 липня в Україні відзначається День родини. Це свято надзвичайно важливе для кожного з нас. Інколи так трапляється, що ми забуваємо про велике значення сімейного вогнища, перестаємо цінувати один одного. Метою цього свята є згуртувати знову всіх членів рідні.

Сімейне життя – найскладніший вид діяльності у світі. Коли подружжя спільно виховує дитину від народження до зрілості, воно стикається зі всіма проблемами, які коли-небуть знало людство. Відчуття самоцінності кожного члена сім’ї може сформуватись тільки в такій атмосфері, де приймається кожна індивідуальність, де любов висловлюється відкрито, де помилки служать для надбання нового соціального досвіду, де спілкування відкрите і довірливе. А правила поведінки не перетворюються в застиглі догми, де особиста відповідальність і чесність кожного – невід’ємна частина взаємин. У такому демократичному осередку дорослі відчувають себе потрібними і бажаними, а діти виростають здоровими і розумними. В проблемних родинах її члени часто безпорадні, діти ростуть в атмосфері жорстких правил, критики, постійно очікують покарання і не мають можливості відчути особисту відповідальність за що-небуть. Самооцінка батьків дуже впливає на те, який тип сім’ї вони створять: батьки з високою самооцінкою, ймовірно, сформують гармонійну сім’ю, батьки з низькою самооцінкою, швидше за все, створять неблагополучну сім’ю.

Ні школа, ні дошкільні заклади, хоча вони надають суспільству посилену допомогу в догляді за дітьми та їх виховані, не можуть конкурувати з гарною, морально і психологічно здоровою сім’єю в головному: ефективному розвитку інтелектуальних, індивідуально-психологічних здібностей, моральних можливостей, емоційних властивостей дитини. Для цього потрібен довірливий і розумний діалог батьків з дітьми.

Важливою складовою здорових відносин у родині є моральні норми та принципи. Вони передбачають: взаємну любов між подружжям, визнання рівності між чоловіком і дружиною, любов до дітей, піклування про старших членів сім’ї, чуйність у стосунках, тактовність, духовну близькість. Сім’я є тим осередком, де закладаються традиції, звички, моральні стосунки між старшими і молодшими, де формується комфортне соціально-психологічне середовище проживання й існування людей.

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, чимало родин вимушено розлучилися та не бачилися один з одним довгий період. Тому сьогодні цей день із тінню смутку та печалі. У багатьох хтось з рідних захищає та боронить нашу Україну у цій жорстокій війні, а хтось віддав життя за нашу свободу… Ми вповні зрозуміли цінність родинного тепла та затишку. Рідні для кожного з нас це найдорожчі люди, які найбільше люблять і розуміють, навчають мудрості. Саме у батьківській хаті прищеплюється любов до рідної мови, культури, бо саме сім’я є джерелом українських цінностей та традицій.

Пропонуємо вашій увазі літературу за цією темою.


Список літератури

Бєлєнька Г. Дошкільний заклад і родина: співпраця заради дитини / Г. Бєлєнька // Дошкільне виховання. – 2019. – № 2. – C. 3–6.

Балицька Н. "Так добре й затишно в родині"/ Н. Балицька // Початкова школа. – 2019. – № 5. –   C. 50.

Кацубо Я. Щаслива родина – щаслива дитина: свято з елементами гуманної педагогіки/              Я. Кацубо // Початкова школа. – 2019. – № 1. – C. 58–60.

Мітокару Л. У дружній родині щаслива дитина: виховна година / Л. Мітокару // Основи здоров’я. – 2019. – № 5 (трав.). – C. 23–26.

Мандзій Л. Щодо комунікації з дітьми дошкільного віку з родин учасників ООС/АТО, внутрішньо переміщених осіб та організації взаємодії з їхніми батьками : методичні рекомендації (додаток до листа МОН України від 12.12.2019 № 1/9-766) / Л. Мандзій                    // Дошкільне виховання. – 2020. – № 1. – C. 10–12.

Ткач Н. Єднаймося, люба родино!: родинне свято з елементами національно-патріотичного виховання / Н. Ткач // Початкова школа. – 2019. – № 11. – C. 61–63.

Череушенко Т. Вершини доброти: програма родинного виховання учнів початкових класів /        Т. Череушенко // Початкова школа. – 2019. – № 10. – C. 42–44.







Коментарі