Всеукраїнська газета "Психолог"

 


«Психолог»
– всеукраїнська газета для психологів, учителів, соціальних педагогів пропонує теми для розвитку самосвідомості та нової якості життя. Один з номерів присвячений – трудоголізму.

Надмірна працьовитість може свідчити про трудоголізм – одну із форм психологічних залежностей, а зовсім не позитивну рису характеру. Це стан, коли особистість занадто зосереджується на певній трудовій діяльності на користь реалізації в інших життєвих сферах.

Термін «трудоголізм» (роботоголізм) зявився недавно, його ввів в ужиток американський психолог Уей Едвард Оутсон у книжці «Сповідь трудоголіка» 1971 року видання. Слід зазначити, що науковець розумів трудоголізм як пристрасть до роботи, сильну, неконтрольовану потребу неперервно працювати.

Угорський психоаналітик Шандор Ференці 1919 вперше описав трудоголізм як хворобу. Він ставив діагноз «недільний  невроз» своїм пацієнтам, які себе погано почували, коли завершувався робочий тиждень і дивно видужували, виходячи в понеділок на роботу.

Особистість, яка страждає трудоголізмом, позбавлена можливості працювати, не знаходить собі місця, без причини страждає. Усе, що за межами роботи, для неї означає неробство, лінь, які її дратують. Як і алкоголіки, вони «впираються» до останнього, заперечуючи наявну проблему залежності. Тобто це різновид психологічної залежності, коли центром усього життя людини стає її робота.

Індикатори трудоголізму:                                                                

-        зниження інтересу до людей і життєвих сфер, не пов’язаних із роботою

-        накопичення напруження, негативних переживань через невміння розслабитися

-        зростання страху припустити помилки під час виконання робочих завдань

-        постановка цілей, яких неможливо досягти, або робота без чітких цілей

-        прагнення особи працювати неперервно, доки вистачає сил

-        концентрація на роботі (думках про роботу) в позаробочий час

-        схильність оцінювати інших лише за їхніми трудовими досягненнями

-        надмірна наполегливість у роботі, яка поступово набуває виявів ригідності.

В статті ви знайдете відповіді на запитання як відрізнити трудоголізм від любові до своєї роботи? Де межа… Як проаналізувати власне життя?

Діденко М. Зміщення орієнтацій. Як змінити своє життя/ М. Діденко //Психолог. - 2020. - №5. - C. 8-13.

Здавалося б, що немає нічого поганого в тому, що людина любить свою роботу. Але те, що занадто, то не здраво й не просто так. Трудоголізм – це, по суті, особистісна зміна, яку людина не завжди бачить і сама проблема криється якраз в ЇЇ усвідомленні людиною. Як вийти з цього стану і не зійти з розуму? Чому трудоголізм це погано і для кого погано? Чим відрізняється трудоголізм від псевдотрудоголізму? Що він  спричинив?  Та багато інших питань якими ділиться людина, яка вийшла з цієї проблеми і розповіла іншим як це можна зробити. Пропонує:

Козлова А. На шляху до нової якості життя. Як вийти з трудоголізму й не зійти з розуму/ А. Козлова //Психолог. - 2020. - №5. - C. 16-19.

Якщо змусити алкоголіка, щоб він зізнався про свою тягу до спиртного, то в його голосі почуємо хоч краплю сорому. Запитаєш про це трудоголіка, він навіть загордиться, наївно сплутавши працьовитість із трудоголізмом. Ось така істина цього явища.

Діагностика – невіддільна частина роботи психолога, її можна проводити як в індивідуальній, так і в груповій формі. Якщо говорити про діагностику, то найперше, що робить психолог у межах своєї діяльності – це скринінг, який дає змогу виявити людей із наявним трудоголізмом, тобто тих, кого не побачиш неозброєним оком.

Тамара Грубі, доцент кафедри практичної психології Інституту людини Київського університету ім. Бориса Грінченка пропонує найбільш швидкі та сучасні методики тестування, а це: Голландська шкала трудової залежності Шауфелі, Таріса, Утрехтська шкала залученості до роботи Шауфелі й Беккера, Бергенська шкала трудоголізму, Шкала уникання Мітчелла й Амброуза, Опитувальник «Ви трудоголік?» Ільїна.

Ознайомтеся та долучіться до тестування:

Грубі Т. Діагностика трудоголізму. Швидко, легко й зручно/ Т. Грубі //Психолог. - 2020. - №5. - C. 20-32.

 

Більшість людей доволі поверхнево уявляє свій потенціал, забуваючи використовувати весь арсенал притаманних особистісних якостей. Авторська методика, яка допоможе визначити життєві стратегії та побудувати власний план дій для коригування та профілактики трудоголізму. Пропонуємо для кращого розуміння своїх можливостей та досягнення найліпших результатів ознайомитися з авторською вправою:

 Висока А. Мої стратегії. Авторська вправа уявлень про власний характерологічний потенціал/ А. Висока, Т. Грубі //Психолог. - 2020. - №5. - C. 44-49.

 

У сучасних умовах ринку праці в Україні, коли велика кількість людей працює неофіційно, люди нерідко стають залежними від свого роботодавця, а це в першу чергу і породжує таке явище як псевдотрудоголізм. Хто такі псевдотрудоголіки та як їх розрізняти про це ви дізнаєтеся з статті:

 Загородній М. Відтінки трудоголізму. Хто такі псевдотрудоголіки та як їх розрізняти/ М. Загородній //Психолог. - 2020. - №5.

 

Де шукати енергію для внутрішньої батарейки? Методики, прийоми, заняття… 10 простих кроків до відновлення внутрішніх ресурсів:

-        живи тут і тепер

-        заміни слово «проблема» на «виклик долі»

-        тренуй своє тіло

-        оминай ситуації, на які не маєш впливу

-        дотримуй порядку

-        розмовляй з різними людьми

-        читай добру літературу

-        частіше прислухайся до власного серця

-        почни медитувати

-        закохайся.

Докладніше у статті психолога з Івано-Франківська  Валерії Легкої

Легка В. Де шукати енергію для внутрішньої батарейки?/ Валерія Легка // Психолог. - 2020. - №5 .– С.52–61.

 

Нині є чимало книжок, які дають змогу нам по-іншому поглянути на ситуацію. Хай там як, а вся популярна література містить психологію, яку пояснено просто й доступно для кожної людини.

4 книжки, які змінюють погляд на роботу:

-        «Моє життя на роботі» Генрі Форд. Ця книжка його мемуари, де чимало порад: як стати успішним, заможним і водночас корисним суспільству.

-        «Ефективність. Для тих, хто працює з інформацією» Як устигати більше – і не «загнати» себе.

-        «Твій мозок у роботі. Як припинити відволікатися й працювати продуктивніше»  Дослідник Девід Рок у цій книжці відповідає на запитання як максимально збільшити свої шанси знайти ідеї, які допоможуть вирішити найскладніші проблеми, як ефективніше співпрацювати з іншими людьми.

-        «Працюй чотири години на тиждень. Нова психологія успіху». Це практичні поради як подолати власні стереотипи й створити для себе інше життя. Абсолютно нові інструменти та прийоми.

4 книжки, які змінюють погляди на роботу // Психолог. - 2020. - №5 .– С. 62-63. Та за електронними адресами:

http://cutt.ly/atnDIJi

http://cutt.ly/PtnDOIA

http://cutt.ly/0tnDAe8

http://cutt.ly/6tnDSmj

Шановні користувачі запрошуємо до відділу періодичних видань Сумської ОУНБ для більш детального ознайомлення з темою.

Коментарі