Новинка у фонді! Роман Береза «Мистецька слава України: У пошуку євшан-зілля»

У книзі «Мистецька слава України: У пошуку євшан-зілля» автора Романа Берези в формі есе-розповідей зображено життя і творчість окремих персоналій, які відіграли помітну роль у процесі становлення та розвитку української думки, культури та мистецтва. Барвистими засобами художнього слова автор змальовує багато маловідомих фактів з життя видатних українських митців, кожен з яких зробив свій яскравий внесок у розквіт української та світової культури.

Серед яких особливо хотілось би виділити імена, які прославили Сумщину.

Так Україна мала свого Вольфганга Моцарта, та тільки звали його – Максим Березовський, який став першим з числа слов’янських народів академіком музики з дипломом найавторитетнішої у тогочасній Європі Болонської філармонійної Академії, автором неперевершеного хорового концерту «Не отвержи мене вовремя старості» – твору, який увійшов в десятку найвищих зразків духовної музики, створених людством впродовж усієї історії.

Композитор народився у Глухові на Сумщині, згадуючи дитинство, він писав: «З картин мого дитинства у пам’яті залишився сповнений дивовижної природи гетьманський Глухів… Вступивши до Глухівської співацької школи, слава про яку гідно ширилася просторами імперії, я був активним учасником-виконавцем, а іноді й просто споглядачем…».

Також славетну Глухівську співацьку школу закінчив й найвеличніший музикант, ім’я котрого ставили поруч з іменами Моцарта, Гайдна, Палестрини – Дмитро Бортнянський. Разом з М. Березовським він створив класичний тип хорового концерту.

Музика великого Дмитра Бортнянського зостанеться над часом і віками як символ незнищенності та вічності…

Книга буде корисною як для вузького кола спеціалістів, так і для широкого читацького загалу.

 

Коментарі