Кредити та депозити: дві сторони медалі

                     
Сучасна банківська система країни — це сфера різноманітних послуг своїм клієнтам: від традиційних депозитно-позичкових і розрахунково-касових операцій, що визначають основу банківської справи, до найновіших форм грошово-кредитних і фінансових інструментів, що використовуються банківськими установами (лізинг, факторинг, траст та ін.). Сучасна банківська система України як система ринкового типу знаходиться в процесі становлення і має перспективи розвитку.

Розвиток банківської системи в Україні є необхідною умовою для економічної стабільності держави. Ефективне функціонування банків не можливе без споживчого кредитування та депозитних вкладів від населення. Надходження та видатки фінансових установ, в свою чергу, стимулюють грошовий обіг та приводять в рух капітал.

Кредитування споживачів у зарубіжних країнах побудоване на жорстких законодавчих принципах.

Всі кредитні інститути Європейського Союзу, незалежно від форми власності, мають відповідати нормам безпеки, що передбачає обов’язкове страхування кредитних операцій. Таким чином, у випадку виявлення зловживань з боку фінансової установи або не дотримання нею умов договору, споживач в судовому порядку може вирішити питання на свою користь.

Кожна фінансова установа будь-якої європейської держави є безпечною для державної економіки та викликає довіру у позичальників, а споживач, у свою чергу, захищений на законодавчому рівні. Наслідком чітко виписаних правових норм у сфері споживчого кредитуванні стає високий ступінь довіри до неї.

Для вітчизняного фінансового ринку, на жаль, притаманні протилежні тенденції.

Досить часто виникають проблеми між споживачем та кредитодавцем і для того, щоб змінити ситуацію в економіці, в банківській системі, відновленні кредитування потрібно було невідкладно провести зміни в законодавстві. Для зменшення кількість негативних прецедентів Верховною Радою України було прийнято Закон України № 2455 «Про споживче кредитування» від 15 листопада 2016 року.

Цей закон спрямований на захист прав та законних інтересів споживачів і кредитодавців, підвищення довіри до фінансових установ та забезпечення сприятливих умов для розвитку економіки України.

Прийняття Закону «Про споживчі кредити», є одним з перших кроків вдосконалення фінансової системи в Україні. З огляду на внесені зміни довіра українців до банківського кредитування повинна відновитися.

Проте, не тільки кредитування є показником здорової банківської системи, а й депозитні вклади від населення.

Депутатами також було подано на розгляд законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб шкоди, завданої зловживаннями у сфері банківських та інших фінансових послуг».

Влада та народ можуть співпрацювати та знаходити компроміси, як результат – можливість багатьом ошуканим вкладникам повернути свої капітали.

З іншого боку, найголовнішим фактором який спричиняє конфлікти при кредитуванні та депозитних операціях вважається неподоланне бажання частини наших співвітчизників, отримати величезні прибутки вклавши для цього невеликі гроші. Звісно подібна життєва позиція базується на багатьох факторах: нав’язуванні різноманітними ЗМІ міфів про можливість «отримання багатства з нічого»; використання наївної віри в швидке збагачення, яка власне притаманна суспільствам з низьким рівнем доходів; розкручування в медіа яскравих історій про «геніальних фінансових ділків» які «створили себе самі», та мають величезні статки навіть не досягнувши повноліття і т. п.

Національний банк постановою Правління від 22 січня 2021 року № 7 встановив додаткові вимоги до банківських договорів для розкриття повної інформації про послуги. Йдеться про вимоги до договорів про споживчий кредит, вклад (депозит), а також відкриття та ведення поточного рахунку. Указаною постановою затверджено Положення про додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг. Банки мають час до 27 квітня 2021 року для приведення своєї роботи у відповідність до нових правил та розкриття повної інформації у договорах.

За матеріалами:
http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=2573:mizh-kreditom-ta-depozitom&catid=8:golovni-temi&Itemid=350

Версаль Н.
Банківське кредитування в країнах східного партнерства: виклики та тенденції розвитку/ Н. Версаль //Банківська справа. - 2019. - №1. - C. 103-117.

Кічурчак М.
Ринок банківських депозитів домогосподарств в Україні: структурні та регіональні особливості/ М. В. Кічурчак //Фінанси України. - 2020. - № 8. - C. 26-41.

Колосова В.
Використання Україною кредитних ресурсів міжнародних фінансових організацій/ В. П. Колосова //Фінанси України. - 2020. - № 5. - C. 114-118.

Моісеєнко Ю.
Питання захисту прав сторін договору банківського вкладу (депозиту) у проекті ГПК України/ Ю. М. Моісеєнко //Вісник Національної Академії правових наук України. - 2016. - №2. - C. 158-164.

Поздіна Л.
Як отримати кредит на навчання/ Л. Поздіна, Д. Макаренко //Фінансовий контроль. - 2020. - №6. - C. 24-28.

Смолій Л.
Дослідження кредитних ризиків у системі банківського кредитування аграрних підприємств/ Л. Смолій //Банківська справа. - 2020. - №1. - C. 76-89.




Коментарі