КНИГИ – ЮВІЛЯРИ-2017

Сучасні технології, Інтернет та гаджети залучають нас у свої мережі і роблять інформацію швидко доступною. Завдяки легкому дотику пальців до клавіатури ви можете дізнатися про все: як дістатися в любу країну світу; про таємниці живої природи та видатні наукові відкриття; про звичаї, наприклад, японців; про найвидатніші твори мистецтва та архітектури і таке інше.
Але коли нам забажається усамітнитись та зануритись в іншу реальність – без книги не обійтись.
Щорічно, добре відомі твори української та світової літератури святкують свої дні народження.
Ось і цього року є КНИГИ-ЮВІЛЯРИ, якими, як і раніше, зачитуються, ностальгуючи, дорослі і відкривають для себе дітлахи молодшого та середнього шкільного віку.
Завдяки цим творам ви можете разом з героями поринути у світ пригод і фантастичних мрій, в атмосферу радості і смутку, відкрити для себе дещо нове, пізнати добро і зло, і, врешті-решт, зрозуміти, що таке справжні любов і дружба.
І це ви можете зробити прямо зараз, натиснувши посилання на електронну адресу для читання.

180 років ПОВІСТІ ГРИГОРІЯ КВІТКИ-ОСНОВ’ЯНЕНКА «КОНОТОПСЬКА ВІДЬМА» (1837)
Казкова, на перший погляд, основа повісті ґрунтується на дійсних, життєвих, своєрідно осмислених фактах.
Автор майстерно описав життя та побут українців 18 століття в часи занепаду Гетьманщини, зробивши сатиричний акцент на недолугості, обмеженості старшин, котрі отримували свої посади не за своїм талантом та розумом, а у спадок. Поєднання побутових епізодів з фантастичними робить цей твір вельми цікавим.
Читаючи, з веселою посмішкою, ви будете спостерігати за пригодами сотника Забрьохи та писаря Пістряка… А чого варта відьма Явдоха Зубиха, яка наводить ману на людей біля ставка… Ні, про все смішне не можна розповісти, треба тільки прочитати.

150 років роману ШАРЛЯ ДЕ КОСТЕРА
 «ЛЕГЕНДА ПРО УЛЕНШПІГЕЛЯ І ЛАММЕ ГУДЗАКА, ПРО ЇХНІ ПРИГОДИ ГЕРОЇЧНІ, ВЕСЕЛІ ТА СЛАВЕТНІ У ФЛАНДРІЇ ТА ІНШИХ КРАЇНАХ» (1867)
Славнозвісний твір бельгійського письменника цікавий читачам, котрі полюбляють історичні оповіді.
Герой «Легенди» Тіль Уленшпігель, що народився водночас з її антигероєм, королем Філіппом II, кидає виклик деспотизмові головною своєю зброєю – сміхом. Через увесь роман проводиться паралель між мужнім, мудрим і справедливим Тілем та жорстоким недолугим королем – як одвічний двобій між Світлом і Мороком, Правдою і Кривдою, Добром і Злом.
«Легенду» можна назвати віщою книгою: вона провіщає перемогу людського розуму та справедливості, неминучу загибель на землі всього, що є носієм темряви, жорстокості й насильства.
(українською мовою)

120 років роману ГЕРБЕРТА ДЖОРДЖА ВЕЛЛСА
 «ЛЮДИНА-НЕВИДИМКА» («НЕВИДИМЕЦЬ») (1897)
Цього автора на батьківщині шанують як батька наукової фантастики. Ще на початку 20 століття він передбачив наукові відкриття, пов’язані з освоєнням космосу і міжпланетними сполученнями. Твори Веллса – це подорожі у просторі й часі.
Роман «Невидимець» є одним з найбільш читаних у світі.
…До готелю прибуває дивний постоялець: не знімає одягу, голова закутана бинтами… Коли ж він зняв бинти, під ними не виявилося нічого… Налякавши всіх присутніх, невидимий він тікає… А таємниця цього всього полягає в тому, що…
Якщо ви полюбляєте наукову фантастику, це саме те, що вам потрібно. 
http://knijky.ru/books/chelovek-nevidimka (російською мовою)

105 років повісті АРТУРА КОНАН ДОЙЛЯ 
«УТРАЧЕНИЙ СВІТ» (1912)
Повість англійського класика А. К. Дойля про відкриття в глибині Південно-Американського континенту окремого плато, де збереглися доісторичні різновиди тваринного й рослинного світу, вирізняється напруженим пригодницьким сюжетом і, водночас, неабиякою пізнавальною вартістю.
         Разом з героями ви маєте можливість поринути у світ динозаврів, жахливих мавп і дивовижної краси первісного Утраченого світу. Неймовірні пригоди, сутички з дикими тваринами і суто англійський гумор, який змушує усміхатись навіть у найскрутніші моменти, зачаровують всіх.
            http://coollib.net/b/312326/read  (українською мовою)

80 років повісті ДЖОНА ТОЛКІНА 
«ГОБІТ, АБО МАНДРІВКА ЗА ІМЛИСТІ ГОРИ» (1937)
«Гобіт» – один з перших творів жанру фентезі. За легендою, написання повісті почалося з того, що Джон Толкін, письменник і фольклорист, стомившись перевіряти екзаменаційні роботи, написав на звороті однієї з них «В норі під землею жив гобіт…».
Повість оповідає про небезпечні, але цікаві пригоди химерної істоти – гобіта, який допоміг гномам повернути скарб, захоплений у них жорстоким драконом. В казковій формі відображається реальне життя, споконвічна боротьба добра зі злом.
Книга повчає читачів бути дружними, відважними, безкорисними.
А продовженням цієї казки є трилогія «ВОЛОДАР ПЕРСНІВ», яка безумовно зацікавить всіх любителів фентезі.

55 років повісті МИКОЛИ ТРУБЛАЇНІ 
«ШХУНА «КОЛУМБ» (1962)
«Шхуна Колумб» – одна з найкращих українських пригодницьких книжок. Герої повісті, хлопці й дівчата з маленького рибальського селища, викривають шпигуна, що прибув на острів, де проводяться наукові дослідження. Юні острів’яни вступають у нерівну боротьбу з ворогом, їм доводиться пройти через жорстокі випробування: переслідування, тортури, смертельну небезпеку. Та нема таких перешкод, яких би не подолали сміливі й віддані друзі.
http://e-libra.ru/read/233921-shxuna-kolumb.html (українською мовою)

55 років повісті ЛЕВА ДАВИДИЧЕВА «ЖИТТЯ ІВАНА СЕМЕНОВА – ДРУГОКЛАСНИКА І ДРУГОРІЧНИКА» (1962)
Дуже кумедна і повчальна повість про героя «самого найнещаснішого» на всьому білому світі. Самі подумайте, з чого йому бути щасливим? Навчання для нього мука… А коли написав заяву, вирішивши піти на пенсію, – знову не повезло. Заяву повернули і порадили навчитися писати грамотно, закінчити школу, попрацювати… Але саме цікаве трапилося з героєм, коли його «на буксир» взяла Аделаїда… З тих пір спокійне життя Івана скінчилося…  
75 років казці АНТУАНА ДЕ СЕНТ-ЕКЗЮПЕРІ «МАЛЕНЬКИЙ ПРИНЦ» (1942)
Ця лірична казка, з фабулою для дітей і філософським змістом для дорослих, з усіх написаних французькою мовою за останнє століття, безумовно, залишається найулюбленішим твором у багатьох країнах світу.
Маленький принц – це сам автор, тільки в дитинстві… Будучи льотчиком, він потрапив в аварію і, потерпаючи від спраги, побачив видіння в образі білявого хлопчика – Маленького принца, – з яким вони стають друзями…

Не дивлячись на те, що герой знаходився лише в уяві письменника, він став другом і мільйонів людей. У багатьох містах Маленький Принц увічнений у бронзі та металі. Наприклад, такий пам’ятник є прикрасою паркового озера у м. Дніпрі, де герой однойменної казки сидить на своїй планеті. В літню пору навколо композиції включаються струмені фонтану, які додають особливу мальовничість цьому куточку парку.
http://knijky.ru/books/malenkiy-princ (російською мовою)


Коментарі