Дівчина з легенди!


(до 395-річчя від Дня народження Марусі Чурай)

З пекучого спогаду народилася перша пісня. І відтоді її зранена, але чутлива і відкрита світові душа співала про любов і ненависть, походи і звитяги, про сумне і радісне, гірке і величне. Маруся й сама не знала, що це все означатиме для людей, для Полтави, для України, що люди сприйматимуть «її пісні – як перло многоцінне, як дивен скарб серед земних марнот».

Бог не дав українському народові долі, але дав силу духу. Невидимого, незбагненного, але відтвореного у Слові. Воно проривалося крізь біль страждань, радість перемог – і лилося піснею. Пісенний український спадок - то наш постійний оберіг.

Кращі моральні риси нашого народу, його найвищі духовні злети втілила Ліна Костенко в образі своєї героїні Марусі Чурай. І цим полонила нас. Справжнє благородство, вірність, душевна краса співачки, її великий дар любові, чистота і мудрість роблять легендарною і вартою хвали її постать і її творчість. Ми віримо: пройдуть роки, століття, але Маруся Чурай промовлятиме до нащадків устами Ліни Костенко, промовлятиме зі сторінок книги, яка непідвладна часові, так само як пісня, як людські чесноти, як мистецтво, що з'єднує їх воєдино.

Коментарі